Zuurkoolstamppot anders
(4-6 personen)
500 gr. Aardappelen
500 gr. Zuurkool, naar wens naturel of met kruiden (dat maakt het wat zachter)
1 Prei, vooral het mooiste groen, in halve reepjes
1 Pastinaak, niet te groot
1 Rode paprika, in blokjes
1 pak Tempeh, 300 gram
1-2 (Moes)appels, zonder schil en klokhuis, in plakken van 1 cm dik
1 Koffielepel venkelzaadjes
2 Theelepels komijnzaadjes
1 Teentje knoflook of 1 theelepel gedroogde knoflook
(Zout maar is waarschijnlijk niet nodig)
Evt. een snufje kaneelpoeder
Ketjap of shoyu
Olijfolie of boter om te bakken
Snij de tempeh in kleine plakjes van ½ cm dik.
Verdun de ketjap of shoyu desgewenst met 1-2 eetlepels water.
Laat de plakjes tempeh hierin minimaal een half uurtje marineren .
Schil de aardappelen en pastinaak en snij ze in kleinere stukken.
Breng aan de kook, giet af maar hou wat kookvocht achter als het gaar is (zo’n 20 min.) en maak er met een stamper een stevige puree van.
Snij de zuurkoolsliertjes wat kleiner en kook de zuurkool met de zaadjes in ca. 10 minuten beetgaar. Giet de zuurkool af maar bewaar het kookvocht.
Meng de zuurkool door de puree en voeg aardappel- en/of zuurkoolvocht toe naar smaak.
Bak intussen prei en paprika tot wel gaar maar nog knapperig en voeg dit bij de zuurkoolpuree. Roer alles goed door elkaar en hou warm.
Dep de plakjes tempeh droog en bak ze 5 minuten in de olie zodat ze een knapperig korstje krijgen. Bak ook de plakken appel lichtbruin maar niet tot moes.
Schep op elk bord wat zuurkoolmix, tempehplakken en 1-2 plakken appel per persoon.
Strooi voor een verrassende smaak wat kaneel over de appelschijven.
EET SMAKELIJK