Bloemkool-selderijsoep
Bloemkool-selderijsoep
½ Bloemkool, in roosjes. Hou er een paar apart.
¼ Selderijknol, schil voor de bouillon, de rest in blokjes
1 Witte ui, buitenste blad voor de bouillon, de rest gesnipperd
½ Eetlepel karwijzaadjes
1-2 Laurierblad.
Boter, olie, vet, room
(Kruiden)zout, tijmblaadjes, peterselie, bieslook, bieslookbloemen
Maak van de bladeren, de dikke stronk van de bloemkool en de schil van de selderijknol en ui met een liter water een groentebouillon met het laurierblad. Laat ongeveer een half uur trekken.
Smelt de boter, olie of vet en bak de ui, bloemkoolroosjes, selderijblokjes en de karwijzaadjes op zacht vuur in ongeveer 15 minuten tot beetgaar.
Giet een groot deel van de groentebouillon door een zeef bij de bloemkool en laat even doorkoken.
Wrijf alles door een fijne zeef of gebruik de staafmixer om een gladde soep te krijgen. Voeg een flinke scheut room en meer bouillon toe om de gewenste dikte te krijgen. Proef op smaak.
Garneer de soep met peterselie en bieslook (de bloemen smaken pittig naar ui) en de achtergehouden rauwe bloemkool die in piepkleine stukjes is gesneden.
De liefhebber wil er misschien een stukje blauwschimmelkaas in laten smelten…..