Bietenquenelles
Bietenquenelles/bieten”paté”/bietjesmousse.
Voorgerecht, bijgerecht of broodbeleg voor 4-8 of meer porties.
200 gr Kwark
150 gr (gekookte) biet, zonder schil, fijngeraspt of in kleine stukjes
1 sjalotje of kleine ui, gesnipperd
Bosje bieslook
Enkele takjes peterselie
Peper, (kruiden)zout naar smaak, evt. nootmuskaat
1 Koffielepel johannisbroodpitmeel of 2 blaadjes (rode) gelatine
Meng de kwark met de fijngeknipte kruiden, sjalot, evt. nootmuskaat, zout en peper.
Roer de bieten door het kwarkmengsel en proef op smaak.
Strooi het pitmeel erover en roer goed door.
Zet het minimaal 1 uur in de koelkast tot het stijf genoeg is om te gebruiken.
Maak met een ijstang of 2 lepels een bolletje of quenelle en leg dat op een bordje.
Als “paté” de bietenkwark op een bord laten opstijven en er plakken van snijden.
Garneer met kruidentakjes, noten, enz. en/of geef er (geroosterd) brood of crackers bij.
Bij gebruik van gelatine: In een beetje koud water weken, de velletjes worden glibberig! De blaadjes uitknijpen en oplossen in 2 eetlepels heet water of kookvocht van de biet(en). Een beetje laten afkoelen en met de bietenkwark mengen. In de koelkast zetten tot het stevig genoeg is.
- Zomerbietjes kun je prima rauw eten en/of zelf in 15-30 minuten in de schil gaar koken, herfstbieten kun je beter al gekookt kopen.
Op het foto ziet het er een beetje vreemd uit maar het smaakt écht lekker.
Ook leuke garnering: madeliefjes en bloempjes van bieslook en zijn ook eetbaar!