Boerenkoolpesto
Voor 1 jampotje
150 gr gesneden boerenkool (evt. zelf rissen van verse stelen)
1 teentje knoflook, of meer als je van pittig houdt, kleingesneden
1 kleine ui of sjalot, gesnipperd
2 eetlepels pijnboompitjes
1 mespunt kruidnagelpoeder
2 theelepels korianderpoeder
2 à 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
Eventueel een eetlepel (gemengde) notenpasta of fijngemalen walnoot, amandel of cashews
Peper/zout/olijfolie of kokosolie
Ui/sjalot, knoflook en pijnboompitjes kort bakken in veel olie, niet bruin laten worden.
Boerenkool kort meebakken tot flink geslonken.
Kruidnagel, koriander en peper/zout toevoegen, proef op smaak
Parmezaanse kaas in de warme boerenkool laten smelten
De gemalen noten of pasta erdoor roeren.
Met staafmixer tot grove, dikke ‘prut’ pureren en in een schoon jampotje scheppen.
In de koelkast bewaren.
Schenk er een extra laagje olie op om langer te bewaren.
In plaats van boerenkool kan ook rucola, spinazie of zevenblad, of klassiek met basilicum, gebruikt worden, alles met een andere smaak.
Experimenteer ook eens met andere smaakmakers zoals een beetje citroenrasp.