Pasta met kapucijnerssaus
Basis voor broodsmeersel of pastasaus
Ingrediënten:
ca. 100 gram gedroogde kapucijners
1 rode ui, gesnipperd
1 prei, kleingesneden
2 theel. gemalen komijn
½ eetl. mierikswortelpoeder
evt. 1 teentje knoflook
zout, peper
(olijf)olie (of gebruik kokosolie – niet de geurloze variant! – voor een exotisch tintje)
De kapucijners wassen en min. 12 uur weken, in het weekvocht in ca.1- 1½ uur gaarkoken.
Afgieten maar wat kookvocht bewaren.
In de keukenmachine of met een staafmixer de kapucijners tot een grove puree maken.
Zo nodig wat kookvocht toevoegen om een smeuïge massa te krijgen.
Ui en prei in wat olie gaar bakken, komijn, mierikswortel en evt. knoflook kort meebakken.
Door de kapucijnerpuree mengen. Op smaak brengen met zout en peper.
Door zonder zout te koken houden de kapucijners meer “bite” door de wat korrelige structuur.
Broodsmeersel/”beleg”
Na afkoelen een geraspte wortel en ½ eetlepel (zelfgemaakte) mayonaise toevoegen.
Variaties: met geraspte of kleingesneden appel, rozijnen, kleingesneden radijsjes en/of gedroogde cranberry’s.
Pastasaus
Met tomaten uit blik (of verse in het seizoen), wat tomatenpuree en de kapucijnerpuree een smakelijke tomatensaus maken. Verder op smaak brengen met Provençaalse kruiden, tijm of oregano en misschien een eetlepel mosterd. Als extra groentevulling kan ook hier een geraspte wortel kort meegekookt worden. Groente bij de pasta: bijvoorbeeld (tuin)erwten of spinazie.
De bovengenoemde hoeveelheden leveren een behoorlijke hoeveelheid basispuree op die goed in kleine hoeveelheden ingevroren kan worden.