Wintersoep met amandel
1 Flinke pastinaak, geschild* en in blokjes
1 Dikke stengel prei, alleen het wit en lichte groen, in ringen
1 Ui, gesnipperd
2-3 (gekookte) aardappelen, in blokjes
Klontje boter (ca. 25 gr) of 2-3 eetl. (olijf)olie
1 L (groente)bouillon, van blokje of zelf gemaakt
Zout
Geschaafde amandelen
Boter of olie verhitten.
Bak de pastinaakblokjes en ui aan tot de uitjes glazig zijn geworden maar niet bruin.
Voeg de preiringen toe en bak op matig vuur nog zo’n 5 minuten mee.
Voeg 1L bouillon of water met bouillonblokje toe en de kruiden, verwarm alles en kook ca. 10 minuten tot de groenten zacht zijn. Als de aardappels rauw waren die nu meekoken tot ze gaar zijn.
Alles met de staafmixer pureren of door een zeef wrijven.
Naar smaak zout of meer bouillonblokje toevoegen en meer water als de soep te dik uitvalt.
Rooster de geschaafde amandelen kort in een droge pan.
Schep de soep in een bord of kom en strooi in elk bord een eetlepel amandelen.
Variaties:
Meer warmte en pit: Kook een plak verse gember mee. Naar wens mee pureren.
Meer groen: Verse tuinkruiden ((platte) peterselie, selderij) en/of ringetjes bosui in elk bord.
Voor wie moet aansterken: Scheutje room, eetlepel crème fraiche of amandelpasta.
Luxe: Kleingesneden gerookte zalm en/of een eetlepel garnalen toevoegen.
*Met de pastinaakschillen en het donkere preigroen kunt u al een groentebouillon maken.
Uienschillen maken de bouillon donker, maar geven wel meer smaak.
Ander groenteafval kan ook gebruikt worden voor de bouillon.