Pompoen kastanjesoep
Pompoen-kastanjesoep.
500 gr Oranje pompoen, niet geschild, van binnen schoon, in blokjes. (ong. ½ niet te grote)
¼ Knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
1 of 2 (rode) Uien, gesnipperd
1 Prei, in reepjes
25-50 gram Verse mierikswortel, geschild en in kleine stukjes
Stukje gember van 2-3cm, geschild en in kleine stukjes of geraspt
2 theel. komijnzaadjes
2 theel. fenegriekzaadjes
1 eetl. mosterdzaadjes
1 knoflookteentje, kleingesneden of uit de pers
1-1½ l. (Groente)bouillon, zelf gemaakt of met een blokje
200 gr Kastanjes, vers of vacuüm (evt. gedroogd, dan vooraf weken)
Evt. 100 ml Slagroom of andere room (vegetarisch) of crème fraiche
(Olijf)olie om te bakken (Flinke scheut)
Peper, zout en takjes peterselie of bieslook
Gebruik een flinke pan want het is voldoende voor zeker 6 borden (maaltijd)soep.
Bak ui, pompoen en selderij met de zaadjes ongeveer 10 min. aan tot licht aangebakken.
Doe de bouillon erbij en de preireepjes, gember, mierikswortel en het knoflookteentje.
Voeg zoveel vocht toe dat alles net onderstaat.
Breng alles aan de kook en laat 15-20 min. zachtjes pruttelen tot alles gaar is.
(Bij verse kastanjes: pel de kastanjes en haal de bittere velletjes er zoveel mogelijk af. Kook ze in ca. 15 gaar in een bodempje water.)
Hou enkele kastanjes apart en voeg de rest toe aan de soep.
Pureer alles met een staafmixer of roer het door een zeef (of in een keukenmachine).
Let wel op: Het wordt een vrij dikke soep en pas op voor hete “klodders” als het kookt!!!
Voeg eventueel extra bouillon of water toe als het te dik is.
Voeg de slagroom toe om het extra romig te maken en peper en zout naar smaak.
Prak de achtergehouden kastanjes fijn en strooi wat in elk(e) bord/kom met een extra scheutje room erbij. Garneer met een takje peterselie of ander groen kruid.