Linzen quinoaburger met wortelroomsaus
Voor de burgers:
½ Kop linzen (bijv. berg-, dupuis- of zwarte linzen, geen rode)
¾ Kop quinoa
100 gram pittige kaas, naar smaak met of zonder kruiden of specerijen, geraspt
1 eidooier
Evt. zout, peper, (gedroogde) kruiden zoals tijm
Bloem om de burgers mee te bestrooien
(Als glutenvrij: maïzena, rijstmeel, tapioca e.d.)
(Olijf)olie, boter of kokosvet
Kook de linzen en quinoa apart beetgaar in ca. 15 min., in 1½ x het volume water.
Giet overtollig vocht af als het na 10 minuten nawellen nog niet opgenomen is.
Roer de geraspte kaas door de warme quinoa, laat afkoelen.
Laat ook de linzen afkoelen en schep die dan met de eidooier door de quinoa.
Roer er 1 of 2 eetlepels bloem door als het geheel niet stevig genoeg is en kruiden naar smaak.
Maak schijven van dit mengsel:
Strooi wat bloem in een (diep) bord en leg een ingevette kookring op het bord.
Vul de ring tot de gewenste hoogte en druk de burger dan uit de ring.
Keer de schijf om en bebloem de andere kant. Maak zo alle burgers.
Bak de burgers lichtbruin in olie/boter.
Voor de wortel(room)saus:
1 gesnipperde ui
¼ Selderijknol in blokjes
1 winterwortel in kleine stukjes
Stukje gember (ca. 2cm), geschild, in kleine stukjes
1 theelepel gemalen fenegriek, zout/peper naar smaak
½ -1 eetlepel maïzena of aardappelmeel, in weinig water tot een papje geroerd
Water of groentebouillon, evt. van een blokje
Olie/boter/vet
(Scheut slagroom voor een meer luxe versie. Soja-, rijst- of andere room kan ook maar is minder romig en kleurt ook minder)
Bak alles kort aan, voeg zoveel water/bouillon toe dat de groente net niet onder staat.
Laat ca.10 min. zachtjes koken tot de wortel zacht is en pureer alles met de staafmixer.
Roer met kleine beetjes het aangemaakte bindmiddel door de saus als het geheel wat waterig blijft en eventueel de slagroom voor de roomversie.
In plaats van als burgers kan het ook als timbaaltje geserveerd worden. Dan de linzen warm door de quinoa met kaas scheppen, de mix in ingevette kleine schaaltjes of andere vormpjes doen, goed aandrukken en omkeren. Warm houden of vlak voor het eten klaarmaken.
De “saus” kan ook met andere groentes gemaakt worden, zoals courgette, erwtjes, pompoen, tomaat enz. Ook een goede manier om meer groente binnen te krijgen!