Groenterisotto
Voor 2-4 personen
¼ Groene kool, in reepjes
¼ Pompoen evt. zonder schil, in blokjes
¼ Knolselderij, geraspt
1 Prei, in ringen
1 Winterpeen, middelmaat, geraspt of luciferreepjes
¾ – 1 L Groentebouillon van tablet of zelfgemaakt
½ Kop (ca. 100gr) bruine of arborio rijst (bij “lange” rijst wordt de risotto droger)
½ Kop (idem) rode quinoa
Olijfolie of olijfolie en kokosolie
Gedroogde tijm, evt. (kruiden)zout
Evt. fijngeknipte peterselie, handje ongebrande cashewnoten of walnoten, kastanjechampignons
Rijst kort aanbakken in de olijfolie, evt. met wat kokosolie, tot lichtglazig.
Voeg kool en pompoen toe en schep om.
Giet met kleine scheutjes een deel van de bouillon toe en breng alles aan de kook.
Voeg na een minuut of 10 de knolselderij en quinoa toe plus telkens wat bouillon.
Schep alles regelmatig om.
Na weer ca. 10 minuten de wortel, prei en een flinke theelepel tijm en zo nodig zout toevoegen en zoveel bouillon als nodig is om het gerecht smeuïg te houden.
Laat 5 minuten pruttelen en laat het daarna nog ongeveer 10 minuten nawellen.
Strooi er op het bord peterselie over en wat noten en/of in kwarten gesneden, gebakken champignons.