Herfstsoep
½ Koolraap, gewassen
1 Ui
½ Prei, schoongeveegd
½ Venkelknol
½ Bosje (platte) peterselie.
2 eetl. Olijfolie en 1 eetl. Kokosolie
Stukje gember van 2 of 3 cm, geschild en gehakt of geraspt
2 theel. Komijnzaadjes
2 theel. Kerriepoeder
1 L (Groente)bouillon, van schillen of blokje.
Schil de groente voor zover nodig (ui en koolraap), gebruik de schillen en restjes eventueel voor de groentebouillon. Snij de groente in blokjes en/of ringen (prei).
Bak alle groente en de gember, het kerriepoeder en de komijnzaadjes ca. 5 minuten in de olie.
Voeg 1 L (zelfgemaakte) groentebouillon of water met bouillonblokje toe en laat alles nog 10 minuten koken tot de koolraap zacht en gaar is.
Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met (zee)zout.
Voeg vlak voor het opdienen de fijngesneden peterselie toe.
Per bord/kop toevoegen
Voor extra voeding en/of (luxe) smaakmaker:
- (Soja)Room of crème fraiche
- Amandelpasta of andere notenpasta
- Geraspte kaas, losgeroerde zachte geitenkaas, stukje blauwe kaas
- Blokjes uitgebakken spekblokjes
- Garnalen, gerookte zalm