Zelf mayo maken
Zelf mayonaise maken?
Zelf mayo maken is niet heel moeilijk. Een enkele keer gaat het schiften, dan ziet het er een beetje vlokkig uit maar weggooien hoeft dan nog steeds niet! Gewoon opnieuw beginnen en als het er dan goed uitziet beetje bij beetje de ‘mislukte’ mayonaise erbij doen.
Neem een beetje meer of minder mosterd en citroen/azijn naar eigen voorkeur.
Nodig voor bijna een jampot vol:
1 eidooier. Een heel ei kan ook maar dan blijft het allemaal wat slapper.
1-1½ eetlepel citroensap of (natuur)azijn
1 koffie- of dessertlepel mosterd, al of niet met zaadjes
1-1½ theelepel zout
(Evt. mespunt suiker)
250 ml olie: ik gebruik high-oleic zonnebloem vanwege neutrale smaak en O-6/O-3 ratio
1½ eetlepel heet water
Mixer (of garde als je het op eigen handkracht wilt doen maar dan ben je wel een hele tijd bezig en heb je misschien een lamme pols).
Zorg dat alles op kamertemperatuur is.
Roer de ingrediënten behalve de olie goed door elkaar tot een gladde saus.
Giet dan met heel kleine scheutjes de olie erbij, telkens goed mengen tot het weer glad is. In het begin lijkt het soms even alsof het niet pakt en niet dik wordt maar het komt (meestal) goed. Als alle olie toegevoegd is en alles goed gemengd is mix je er nog het hete water door.
Proeven op smaak en als je de kleur te bleek vindt kun je er nog een ietsepietsje – let op want het kleurt heel sterk! – kurkumapoeder bij doen.
In de koelkast bewaard is het zeker 2 maanden te gebruiken.