Gierstsotto
”Gierstsotto”, eenpansgerecht. (2 pers.)
½ Kopje gierst (ongeveer 50gr)
1 Gesnipperd (rood) uitje
½-1 (rauwe) biet, grof geraspt: kleur naar keuze
½ Bakje cottage cheese of hüttenkäse
Klein blikje of ½ potje maïs, kikkererwten en/of rode bonen, uitgelekt
2 Eetl. olie en/of vet naar keuze
Peper, zout en extra kruiden naar smaak (bijv. gemalen kardemom, komijn, koriander of mespuntje kruidnagel)
Fruit ui, biet (en de kruiden) in olie of vet tot de ui glazig is geworden en daarna de gierst kort mee.
Voeg beetje bij beetje 200-300 ml water toe of iets meer als het te droog blijkt.
Na ca. 20 minuten zal de gierst beetgaar maar nog korrelig zijn, laat nog enkele minuten nawellen.
Roer vlak voor het opscheppen maïs-bonen-erwten en cottage cheese erbij en warm goed door. Voeg peper en/of zout naar smaak toe.
Lekker met sperziebonen of andere (groene) groente zoals broccoli of spitskool. Ik at het met een bordje veldsla, met dressing van walnootolie, citroensap en enkele drupjes balsamico.
Als garnering zijn madeliefjes of malvebloemen een mooie en eetbare versiering.